Tämä blogisarja on vapaamuotoinen suomennos ja tulkinta Greg Glassmanin artikkelista "What is Fitness?"
Olemme kirjoittaneet sen CrossFit Lappeenrannan näkökulmasta, jotta myös suomeksi olisi saatavilla ymmärrettävä ja käytännönläheinen vastaus kysymykseen:
"Mitä on hyvä kunto – ja kuka on oikeasti hyväkuntoinen?"
Vuonna 1997 Outside Magazine nimesi triathlonisti Mark Allenin ”maailman kovakuntoisimmaksi mieheksi”. Allen on voittanut IronMan-triathlonin kuusi kertaa, joten ei ole vaikea ymmärtää, miksi hän sai tittelin. Mutta entä jos vertaamme häntä kymmenottelija Simon Poelmaniin? Poelmanilla on myös huikeat kestävyysominaisuudet, mutta hän voittaa Allenin selvästi voima-, nopeus-, räjähtävyys- ja koordinaatio testeissä. Kumpi heistä on oikeasti paremmassa kunnossa?
Ehkäpä kunnon määritelmä ei sisälläkään voimaa, nopeutta tai koordinaatiota? Se kuulostaa oudolta. Sanakirjamääritelmät, kuten Merriam-Websterin "kyky siirtää geenejä eteenpäin ja olla terve", eivät auta meitä eteenpäin. Internetistä ei myöskään löydy selkeää, toimivaa määritelmää kunnolle. Vielä yllättävämpää on, että arvostettu National Strength and Conditioning Association (NSCA) ei edes yritä määritellä, mitä on kunto.
CrossFitin näkökulmasta olisi järjetöntä tarjota kunto-ohjelmaa ilman selkeää määritelmää siitä, mitä kunto ylipäätään on. Koska kukaan muu ei ole tehnyt sitä tyydyttävästi, CrossFit on luonut oman määritelmän. Tämä blogisarja kertoo juuri siitä – mitä me tarkoitamme kunnolla.
Meidän pohdintamme, tutkimuksemme ja keskustelumme kunnon määritelmästä ovat olleet keskeisiä CrossFitin kehityksessä. Kaikki CrossFitin menetelmät ja tulokset perustuvat siihen, miten me ymmärrämme kunnon ja liikuntatieteen perusperiaatteet.
Tämä näkökulma on ristiriidassa yleisen mielipiteen kanssa. Useimpien mielestä pitkän matkan kestävyysurheilijat ovat huippukuntoisia. Me emme ole samaa mieltä. Kun Outside-lehti nimesi triathlonistin maailman kovakuntoisimmaksi, emme voineet kuin ihmetellä. Ja syy siihen löytyy kolmesta mallista, joiden avulla CrossFit arvioi ja määrittelee kunnon.
Tulevissa osissa pureudumme näihin kolmeen malliin:
Nämä kolme näkökulmaa muodostavat CrossFitin käsityksen kunnosta – laajan, yleisen ja monipuolisen toimintakyvyn. Sellaisen, jota vaativat niin urheilu, elämä kuin työkin.
Mitä tarkoittaa olla "kovakuntoinen"? CrossFitin mukaan kyse on siitä, kuinka laajasti ja tasapainoisesti hallitset kehon fyysiset kyvyt. Meidän näkökulmasta hyväkuntoinen ihminen ei ole vain nopea tai vahva – vaan sellainen, joka suoriutuu monipuolisesti erilaisista fyysisistä haasteista.
Tässä tulevat CrossFitin määrittelemät kymmenen fyysistä ominaisuutta, jotka muodostavat todellisen yleiskunnon perustan:
CrossFitin filosofia on yksinkertainen: kehitä kaikkia näitä ominaisuuksia tasaisesti. Useimmat lajit painottavat vain osaa näistä. Voimailijat keskittyvät voimaan ja tehoon. Juoksijat kehittävät kestävyyttä ja nopeutta. Taitolajit taas korostavat koordinaatiota ja tasapainoa.
Mutta elämä – ja CrossFit – ei vaadi vain yhtä aluetta. Se vaatii kaikkea.
Miksi tämä määritelmä on tärkeä?
Jos treeniohjelma kehittää vain kolmannesta ominaisuuksista ja jättää muut täysin huomiotta, et voi väittää olevasi hyväkuntoinen kokonaisuutena. Tällöin yksi heikkous voi estää sinua suoriutumista jostain tärkeästä – kuten nostamasta painavaa kassia, pakenemasta vaaraa tai jopa toipumasta loukkaantumisesta.
Kiitos, että luit blogin!
Jos haluat aloittaa oman CrossFit-matkasi niin lue lisää TÄÄLTÄ
Tule mukaan – ja huomaat eron jo ensimmäisten viikkojen aikana.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.